Moto GP – en sport för motorcykelfantasten

MotoGP är en klass i tävlingen Grand prix-racing för motorcyklar, eller Road Racing World Championship Grand Prix som det kallas på engelska. Kort och gott kan man kalla det för VM i motorcykelracing. VM:et delas in i tre klasser baserat på kubik (motorstorlek).

MotoGP är klassen för de snabbaste motorcyklarna och betraktas ofta som motorcykelsportens Formel 1. Det är här du får se de häftigaste maskinerna, de våghalsigaste förarna och de mest nervkittlande loppen. Det är inte konstigt att det också är en av de mer populära typerna av motorsportstävlingar.

VM-tävlingar

Vem som blir världsmästare i MotoGP avgörs i en serie tävlingar som hålls över hela världen. Hela 19 helger under året ägnas åt dessa lopp och förarna får poäng efter placering. Den som i slutänden har samlat på sig flest poäng vinner.

Loppen arrangeras över tre dagar. Den första dagen är ett övningslopp, den andra ett kvallopp och den tredje dagen är då själva huvudloppet där placeringen avgörs.

Förarna får tillfälle att köra på många exotiska platser. I år kommer lopp att hållas i Qatar, Argentina, USA, Brasilien, Spanien, Japan och Malaysia, för att bara nämna några orter. MotoGP-lopp har under tidigare år också arrangerats i Sverige.

Vem blir världsmästare 2014?

Det första loppet för i år går av stapeln i Qatar i slutet av mars. Allt kan hända i en så fartfylld sport och säsongen varar ända fram till november.

Ändå är det redan nu möjligt att plocka fram ett antal favoriter som förväntas ha en god chans att knipa världsmästartiteln. Den blott 20-årige spanjoren Marc Marquez som kör för team Respol Honda är just nu favorittippad hos bettingbolagen – och på goda grunder. Han vann nämligen MotoGP förra året. Landsmannen Jorge Lorenzo, som kör Yahama, ligger dock tätt efter.

Han har några fler år på nacken än Marquez och har vunnit MotoGP två gånger tidigare, 2010 och 2012. 2013 tog han andraplatsen efter Marquez och lär vara sugen på revansch det här året. Marquez teamkollega Daniel Pedrosa rankas som trea – och som trea slutade han också förra året. Det återstår att se om han kommer att kunna flytta fram sin position under 2014. Klart verkar dock att spanjorerna kommer att fortsätta dominera sporten.