Frihetskänslan när man fått MC körkortet

Motorcycle Training

Det kan vara en fantastisk frihetskänsla när man fått MC körkortet i sin hand efter alla körlektioner och all övningskörning. Dagen D då man gjorde uppkörningen och klarade det galant utan anmärkningar och man kunde åka hem och dra på sig skinnstället för att själv åka iväg helt ensam på sin första tur.

För att kunna ta MC kort så gäller det att först och främst ansöka om körkortstillstånd, detta måste finnas innan du får börja övningsköra för att senare avlägga dina prov. Du har fyra år på dig då tillståndet gäller så länge. För att få tillståndet så gäller en aktuell hälsodeklaration och en synundersökning, dessa blanketter finns hos körkortsportalen men kan också finnas hos körskolor, optiker eller vårdcentraler. Enklast är det nog att beställa från Körkortsportalen. Se till så att alt är klart så det inte tar extra tid innan du få ditt körkortstillstånd.

Vilken ålder gäller för vilken motorcykel? För att övningsköra för lätt motorcykel ska du ha fyllt 16 år, en motorcykel i mellanklass, alltså där effekten är högst 35 kW är ålder 18 år och för tunga motorcyklar så gäller åldern 20 år. För att kunna övningsköra så måste en handledare finnas med godkänd utbildning. På sajten Fordonskurser kan du läsa mer om just MC kort och om var du hittar de som utbildar MC förare. Det är viktigt att du får rätt utbildning och att du tränar både praktiskt och teoretiskt innan du ska avlägga dina prov med en förhoppning att få körkortet och kunna susa iväg själv på din motorcykel.