Mopeden, ett smart fordon för alla åldrar

5016531-moped-vid-strand

Alla känner vi till mopeden, denna lilla blandning av motorcykel och vanlig cykel. De är små, nätta och relativt långsamma om de jämförs med ett vanligt fordon. Ändå finns det många som föredrar mopeden framför både bil och motorcykel, och detta på grund av de många fördelarna.

En moped är lik en motorcykel på många sätt, framför allt med tanke på designen. Men bland de största skillnaderna finns inte bara mopedens väsentligt svagare motor, utan det krävs dessutom inte samma kvalifikationer för att lagligt kunna köra en moped. I Sverige har vi idag tre mopedklasser: Moped klass ett, två och två med typintyg från innan 2003. Skillnaden mellan dessa klasser är hur stark motorn får vara. En moped klass ett får ha en motor med en maximal motoreffekt på 4 kW, vilket blir cirka 5,5 hästkrafter. Maxhastigheten hamnar på cirka 45 km/h. De andra två mopedklasserna får inte överstiga 1 kW när det kommer till maximal motoreffekt. Det är lagligt att köra moped klass ett från och med att en person fyller 15 år och har ett körkort med behörighet AM. Om du har ett vanligt körkort så får du AM behörigheten automatiskt.

Det är inte bara ungdomar som kan ha nytta av en moped. I storstäder där trafiken oftast är långsam och stökig kan en moped vara det bästa och mest bensinsnåla alternativet. Det är dessutom en klar fördel att ha en liten moped när du letar parkeringsplats, något det ofta är väldigt ont om i innerstäderna.

Att ta hand om mopeden är inte heller särskilt krävande. Det finns mängder av entusiaster som hjälper dig med tips för att reparera mopeden. När du väl har kommit på vad det är som fattas din moped kan du enkelt köpa bra mopeddelar snabbt på nätet. Internet erbjuder även guider som vägleder dig genom själva reparationen, både i textform och som videoklipp på Youtube. Även om mopeden inte går att jämföra med en motorcykel är den en smart och praktisk investering för alla åldrar.