Olika motorcyklar för touring

Att åka touring kräver egentligen inte någon särskild sorts MC även om man talar om olika kategorier motorcyklar. Det är mer en fråga om bekvämlighet.

Ska du åka långt är det självklart bättre om du har en MC som du sitter bra på så att du orkar åka längre sträckor utan att bli trött. Lastförmågan är en annan aspekt som ska vägas in. Ska du åka runt i Europa med tält i packningen så tar det plats och väger en hel del.

Urtypen för touringmotorcykel är Honda Goldwing som är lite av ikon i klassen. Den ger samma bekvämlighet som favoritsoffan hemma på en Goldwing saknas ingenting, den har stereoanäggning, GPS och värmeutblås. Den kan även fås med backväxel.

De flesta japanska tillverkare har touringmaskiner i sitt sortiment. Det kännetecknande är att MC:n är tung och har stort axelavstånd. En touringmotorcykel har ofta en fyrcylindrig motor med gott om hästkrafter och fartresurser. Den är utrustad med anpassade packväskor och allehanda kåpor och skydd för förare och passagerare. Samtidigt är den inte den mest smidiga motorcykeln i stadstrafik, den är gjord för att köras långt och länge.

En mer avklädd typ kallas sporttouring. Den ser ut som en sportmotorcykel men har försetts med kåpa för bättre skydd mot väder och vind och skräddarsydda sidopackväskor samt har fått en bekvämare körställning för långa turer. Fartresursena är avsevärda, upp till 300 km/h. En sådan maskin är smidigare än en renodlad touringmotorcykel.